۰
plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۴
کد مطلب : ۶۷۷

احتیاطات ضروری در استفاده از ظروف پلاستیکی و تاثیرات آن بر سلامتی انسان

ظروف پلاستیکی دارای ترکیبات مضری است که در اثر گرمای غذا و تماس با چربی و اسید، مواد تشکیل دهنده‌اش جدا شده و داخل موادغذایی می‌شود پس حواسمان باشد برای ادای دِین‌مان در این روزهای محرم و صفر به سلامتمان صدمه نزنیم.
احتیاطات ضروری در استفاده از ظروف پلاستیکی و تاثیرات آن بر سلامتی انسان
به گزارش پایگاه خبری خبردارو، جایگزینی لیوان‌های شیشه‌ای به جای لیوان‌های پلاستیکی، همراه داشتن لیوان، قاشق و چنگال شخصی و جایگزینی ظرف‌های چند بار مصرف با ظروف یکبار مصرف توصیه‌هایی ساده و قابل اجرا برای برگزاری مراسم محرم محیط زیستی است این در حالی است که همه کمابیش از مضرات استفاده از این ظروف و خطراتی که برای سلامتی‌ دارد، نیز آگاهیم!

طی دهه های گذشته، پلاستیک به دلیل مزایای زیادی که داشت، از آن استفاده بسیاری شد. پلاستیک عایق حرارتی و الکتریکی مناسب و در عین حال سبک و نشکن، در برابر حلال‌های شیمیایی مقاوم است و قابلیت رنگ‌پذیری دارد و قارچ یا کپک هم نمی‌زند. این در حالی است که مواد موجود در ظروف پلاستیکی خطرات بالقوه‌ای برای سلامت بدن انسان دارد.
تا جایی که مصرف ظروف پلاستیکی می تواند باعث ابتلا به بیماریهای مختلفی مانند: بی خوابی، خستگی و حتی سرطان شود.

بیسفنول، ماده سمی است که موجب بسیاری از ناهنجاری‌های غیرقابل جبران در بدن می‌شود که بعضی از آنها عبارتند از:
- تغییر فعالیت سیستم ایمنی بدن
- تغییرات خلق و خو و بروز تندخویی و پرخاشگری
- بلوغ زودرس
- به وجود آمدن رفتارها و خلق و خوی جنس مخالف در شخص
- تغییر عملکرد هورمون‌ها و کاهش ترشح هورمونها و ....

علاوه بر اینها ماده شیمیایی بیسفنول با بروز چاقی و دیابت در ارتباط است. مقادیر کمی از این ماده ممکن است در بدن واکنش ایجاد کرده و بر هورمون ها تاثیر منفی بگذارد.



این ماده باعث افزایش میانگین میزان چربی ها و تولید هورمون انسولین می‌شود که مسئول کنترل سطح قند در خون در بدن است.
اگر میزان این هورمون افزایش یابد، بدن در مقابل تاثیرات آن مقاوم می‌شود که این امر باعث افزایش وزن و دیابت نوع دوم می‌شود.
ماده بیسفنول بر لوزالمعده که تولید کننده انسولین است، تاثیرات منفی می‌گذارد.

اگر غلظت بیسفنول زیاد باشد، می‌تواند روی کیفیت اسپرم در مردان تأثیر منفی بگذارد و در زنان نیز احتمال ناباروری را افزایش دهد و بیماری‌های قلبی و عروقی ایجاد کند.

وجود بیسفنول تنها به قوطی‌ های کنسرو و شیشه ‌شیرها محدود نمی‌شود، بلکه برای ساخت اسباب‌بازی‌های پلاستیکی، بسته‌‌ بندی‌های مواد غذائی و اشیاء دیگری که ما به طور روزمره با آنها در تماس هستیم نیز از این ماده استفاده می‌شود.
 
افزایش ماده بیسفنول یا BPA در بدن مادران باردار، خطر بروز نارسایی‌های مادرزادی را در نوزاردان افزایش می‌دهد. افزایش سطح این ماده شیمیایی در خون مادران احتمال نارسایی های عصبی – رفتاری را در نوزادان آنها تشدید می کند.
 
استفاده از ظروف پلاستیکی باعث ایجاد عوارضی همچون: بی خوابی و بی حوصلگی شده و در نهایت با مصرف طولانی مدت این ظروف، بعضی ترکیبات پرخطر آن همچون مونومر، وارد مواد غذایی شده و منجر به سرطان می شود.
 
مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی با افزایش زمان ماندن غذا در این ظروف بیشتر شده و اسیدهای مضری وارد غذا می شود.
ظروف پلاستیکی از هر نوعی که باشد (از فومی گرفته تا براق و سفید) دارای ترکیباتی است که مضر بوده و در اثر گرمای غذا و تماس با چربی و اسید، مواد تشکیل دهنده اش جدا شده و داخل موادغذایی می شود.

ظروف پلاستیکی، در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، ماده‌ای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج می‌کنند که موجب تلخی غذا شده و بیش از 77 نوع بیماری سرطانزا را به همراه دارد.

چربی‌هایی که روی مایعات داغ داخل لیوان‌های یکبار مصرف پلاستیکی قرار می‌گیرد را بارها مشاهده کرده اید. این چربی همان سم خارج شده از پلاستیک است که روی سیستم‌های عصبی، قلب و گوارش انسان تاثیر منفی می گذارد.

ظروف یک بار مصرف پلاستیکی تنها برای سرو غذای سرد مناسب هستند.

به طور کلی به هر میزان که غذا درجه حرارت بالاتری داشته باشد و یا محیط اسیدی‌تر باشد، (مانند غذاهایی که آبغوره و آبلیمو دارند)، طبیعتا نفوذ و حلالیت غذا در ظرف پلاستیکی بیشتر می‌شود.


 
به گزارش پایگاه خبری خبردارو، به نقل از خبرگزاری ایسنا، ایرانیان با توجه به عشق و ارادتی که به امامان معصوم و بزرگان دینی دارند، هر فرصتی را برای ادای نذر مغتنم می‌شمرند. ماه‌های محرم و صفر حال و هوای خاصی برای ایرانیان دارد و علاقه که به امام حسین (ع) دارند باعث می‌شود که میزان نذورات در این ماه بیشتر از هر زمان دیگری باشد. 

در گذشته بسیاری از ایرانیان برای ادای نذرهای خود غالبا از ظروف ملامین، استیل و شیشه‌ای استفاده می‌کردند که خوردن غذا در این ظروف هم بسیار لذت بخش بود هم اینکه هیچ آسیبی برای طبیعت و محیط زیست نداشت و برای نذر چای از استکان‌های کمر باریک که توان دوباره به تن عزاداران هدیه می‌داد، استفاده می‌شد اما متأسفانه در سال‌های اخیر با گسترش تولید و تبلیغ ظروف یکبار مصرف، سنت زیبای استفاده از ظروف دائمی و چند بار مصرف رو به فراموشی گذاشته است. 

با این حال می‌توان مسیر غلط گذشته را اصلاح کرد. قطعا هر یک از شهروندان ایرانی که این روزها عزادار حسینی هستند، می‌توانند نقش تاثیرگذاری در بازگشت به سنت‌های محیط زیستی گذشته داشته‌ باشند، مخصوصا اگر بدانیم که دین اسلام دینی است که به فراخور موضوعات مختلف بر حفظ و حراست از طبیعت تاکید بسیاری داشته است. 

از این رو توصیه می‌شود که برای کاهش مصرف پلاستیک در ماه‌های عزاداری محرم و صفر و البته حفظ محیط زیست به نکات زیر توجه شود. این توصیه‌ها این روزها از طریق کلیپ‌هایی توسط سازمان مدیریت پسماند دست به دست می‌شود که برخی از آن‌ها به شرح زیر است:

*جایگزینی لیوان‌های شیشه‌ای به جای لیوان‌های پلاستیکی به‌خصوص در نذری‌های مربوط به نوشیدنی‌های گرم 
*استفاده از پارچه‌نویسی به جای بنزهای پلاستیکی 
*حذف آب و نوشیدنی‌های با ظرف پلاستیکی (PET) از سفره‌های نذری 
*استفاده از سفره‌های پارچه‌ای یا پلاستیکی پایدار به جای استفاده از سفره یکبار مصرف 
*جایگزینی ظرف‌های چند بار مصرف با ظروف یکبار مصرف 
*جایگزینی کیسه‌های پارچه‌ای برای نگهداری کفش در هیأت‌ها 
*همراه داشتن لیوان، قاشق و چنگال شخصی به جای استفاده پرتعداد از لیوان، قاشق و چنگال یکبار مصرف


 
انتهای پیام
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما