۰
plusresetminus
تاریخ انتشارسه شنبه ۹ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۸
کد مطلب : ۷۶۵
وزیر بهداشت در همایش گرامیداشت روز جهانی سالمند:

ضرورت ایجاد نشاط اجتماعی برای سالمندان

وزیر بهداشت گفت: در حال حاضر ۸.۳ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند که این آمار در آینده ای نزدیک به بالای ۱۶ درصد و سرانجام به بیش از ۳۰ درصد خواهد رسید.
ضرورت ایجاد نشاط اجتماعی برای سالمندان
به گزارش پایگاه خبری خبردارو به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دکتر سعید نمکی در همایش گرامیداشت روز جهانی سالمندان، اظهار کرد: یکی از روندهای موجود هرم جمعیتی در کشورهای در حال توسعه با توجه به افزایش طول عمر و کاهش مرگ و میرها بخصوص در گروه سنی سالمندان با توجه به مراقبت هایی که انجام می شود، افزایش جمعیت سالمندی است.

وی افزود: در کشور ما چند اتفاق مهم جمعیتی در حال رخ دادن است، اول اینکه جمعیت ایران درحال پیر شدن است.
یعنی جمعیت به سمت پیرشدن پیش می رود و این موضوع با افزایش جمعیت سالمند براساس استانداردهای موجود در هر کشوری متفاوت است.
کاهش زاد و ولدها از یک سو و افزایش امید به زندگی، جمعیت ما را به سمت سالمندی سوق می دهد.

دکتر نمکی بیان کرد: دومین اتفاق جمعیتی این است که جمعیت زنان سالخورده از مردان سالخورده درحال پیشی گرفتن است.
در کشورهای درحال توسعه با توجه به مراقبت های ویژه در نظام سلامت برای گروه های آسیب پذیر که زنان و کودکان هستند، بحثی به نام سلامت مردان مغفول واقع شده است. مردان در کشور ما کمتر به دنبال چکاب ها و آزمایشات دوره ای می روند. در این میان زنان نسبت به سلامت خود اهمیت بیشتری قائلند و اقدام به چکاپ ماهیانه و بررسی وضعیت خود می ‌کنند.
 
۸.۳ درصد ایرانی ‌ها سالمند هستند
وزیر بهداشت با اشاره به روند رو به رشد جمعیت سالمندی در کشور، گفت: در حال حاضر ۸.۳ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند که این آمار در آینده ای نزدیک به بالای ۱۶ درصد و سرانجام به بیش از ۳۰ درصد خواهد رسید.
اما سوال اصلی اینجاست، ما به عنوان متولیان نظام سلامت و متولیان حکومت برای این جمعیت سالمند چگونه برنامه ریزی کرده ایم؟ وی در ادامه افزود: تفاوت جمعیت سالمند ایران با سایر کشورها به خصوص در کشورهای صنعتی و نسبتا پیشرفته، نوع رفتار و خلق و خوی سالمندان ما است.
ما با سالمندانی روبرو خواهیم شد که جوانی نکرده پیر شده اند؛ به قول رهی معیری، "من جلوه شباب ندیدم به عمر خویش، از دیگران حدیث جوانی شنیده ‌ام".
جمعیت افسرده ای که در زمان جوانی که می توانست نیروی مولد باشد، امروز احساس سرباری می کند و همان افراد در سن جوانی نیز به دلیل نبود زیرساخت های لازم برای اشتغال و خلق ثروت، همیشه احساس سرباری داشته اند.
سالمند افسرده، سالمندی است که به دنبال آزمایشات و چکاب های دوره ای نمی رود، داروها را به صورت منظم مصرف نکرده و ورزش را جدی نمی گرد.
این افراد زودتر به پوکی استخوان و شکستگی های خودبه خودی و سایر آسیب ها دچار می شوند.
 
لزوم ایجاد نشاط اجتماعی برای سالمندان
دکتر نمکی اظهار کرد: یکی از گرفتاری های مبتنی بر واقعیت های اجتماعی ما این است که درصد سالخوردگان افسرده و ناامید در کشور زیاد است.
بنابراین، چنانچه بخواهیم در نظام سلامت برای رسیدگی به سالمندان راهکاری پیدا کنیم، اولین راه ایجاد نشاط اجتماعی است، تا همزمان با افزایش طول عمر، کیفیت زندگی این افراد نیز ارتقا پیدا کند.
چراکه، کیفیت زندگی مقدم بر طول عمر است. دکتر نمکی با اشاره به اینکه باید به سنت‌های گذشته خود بازگردیم، گفت: باید به دنبال ایجاد انس و الفت میان دو نسل کودکانمان و سالمندانمان باشیم. این فاصله‌ ای که ایجاد شده باید جبران شود و اولین گام، بازگشت به سنت های حسنه گذشته است. وجود سالمند در هر خانه ای، همانند وجود سرچشمه نور است.
 
ضرورت ایجاد خانه‌ های محله ‌ویژه سالمندان
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: از زمانی که در سازمان برنامه و بودجه فعالیت می ‌کردم، درخصوص ایجاد خانه‌ های محله ‌ویژه سالمندان با سازمان های ذی ربط مانند شهرداری هاو سایر سازمان ها، صحبت هایی شد تا با کمک سازمان های مردم نهاد، این اقدام عملیاتی شود.
بنابراین در نظر داشتم تا به جای آسایشگاه‌ های سالمندان در هر منطقه ای، مجموعه هایی را برای سالمندان ایجاد کنیم تا در طول روز در کنار همسالان خود بوده و به گپ و گفت و فعالیت بپردازند و هنگام شب نیز در کنار خانواده شان زندگی کنند.
این موضوع یکی از راهکارهایی است که باید دنبال شود.
 
ادغام خدمات سلامت سالمندان در نظام بهداشتی و درمانی
دکتر نمکی ادامه داد: طرحی را تحت عنوان "هر خانه یک پایگاه سلامت" دنبال می کنیم که از نیمه دوم سال جاری اجرایی خواهد شد.
در این طرح، سه خدمت پیشگیری، درمان و بازتوانی را درون خانواده توسط خانم خانه تحت عنوان "سلامتیار" یا "سفیر سلامت"، ادغام خواهیم کرد.
سلامت یاران خواهند آموخت که چگونه می‌ توانند به بهترین نحو از سالمند مراقبت کنند.
اولین گام اجتماعی و مردمی کردن سلامت، این است که از خانواده ها آغاز کنیم. این طرح در هر شهر از هر استان به شکل پایلوت اجرا خواهد شد.
 
سند ملی سالمندی و ارتقای کیفیت زندگی سالمندان
وزیر بهداشت در پایان به رونمایی از سند ملی سالمندی اشاره کرد و تصریح کرد: سند ملی سالمندان نیز یکی از افتخاراتی است که از همان زمانی که در سازمان برنامه و بودجه بودم، آن را دنبال می کردیم و امیدوارم با همکاری بین بخشی آن را اجرایی کنیم که در آن موارد پیشگیری، درمان و بازتوانی سالمندان جزو برنامه های ملی است که دنبال خواهد شد. گفتنی است؛ در این مراسم از سند ملی سلامت سالمندان کشور رونمایی شده و از جمعی از سالمندان نیز تقدیر به عمل آمد.

انتهای پیام
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما