۲
plusresetminus
تاریخ انتشاردوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۵
کد مطلب : ۳۲

سفسطه بی اخلاق بودن بازار آزاد

محسن پرورش: تحلیلگر اقتصادی
📰 اشتباه و سفسطه رایج: بازار انسان‌ها را ناچار می‌کند که تنها سود خودشان را در نظر بگیرند.
سفسطه بی اخلاق بودن بازار آزاد


به گزارش پایگاه خبری «خبردارو»،
📰 اشتباه و سفسطه رایج:
 بازار انسان‌ها را ناچار می‌کند که تنها سود خودشان را در نظر بگیرند.


📖 این سفسطه آنقدر به سادگی اشتباه و دروغ است که شگفت آور است.

ابتدا آنکه تمام انسان‌ها و همیشه برای نفع خودشان کار می‌کنند. اما قرار گرفتن آنها در یک سیستم آزاد بازار آنها را ناگزیر می‌کند تا به خاطر حفظ منافع خودشان، منافع دیگران را نیز در نظر بگیرند.

پس، برای اینکه یک تبادل و تجارت روی بدهد طرفین آن باید برای عدالت - حق منفعت برای هر دو طرف - احترام قائل باشند.

افرادی که با یکدیگر تبادل می‌کنند کاملا با افرادی یا سیستم‌هائی مانند اقتصادهای دولتی که سهم دیگران را به زور تعیین می‌کنند یا می‌گیرند و کم و زیاد می‌کنند، متفاوت هستند زیرا مبادله‌کنندگان برای سهم طرف مقابل خود نیز ارزش قائل هستند که وارد معامله می‌شوند.

🖌 مقایسه مشخصات و رفتار صنعت خودرو در ایران با صنعت خودروی کشورهای مبتنی بر اقتصاد بازار یک نمونه تمام عیار تفاوت سیستم تصمیم‌گیری مرکزی و محدودکننده بازار با سیستم‌های بازار است؛ از بین رفتن پایه‌های اخلاقی و ظلم به مصرف کننده خروجی همیشگی دور شدن از مکانیسم خود تنظیم بازار آزاد است.

📖 در سیستم بازار دلیل اصلی که مردم وارد یک معامله می‌شوند آن است که چیزی را می‌خواهند که دیگری دارد اما به خاطر پایبندی به قانون و اخلاق به خود اجازه نمی‌دهند که آن را به زور بگیرند. در حالی که در سیستم‌‌های مرکزی نهادهای دولتی و نظارتی به خود اجازه می‌دهند به جای ده‌ها میلیون نیاز افراد جامعه و بدون رضایت آنها تصمیم بگیرند؛ مبنای چنین رویکردی، چپاول اخلاق و عدالت در جامعه است.


📖 و البته، مکانیسم بازارها تنها به رعایت عدالت ختم نمی‌شود بلکه پایه دیگر بازارها آن است که انسان‌ها تمایلات و نیازهای دیگران را نیز لحاظ می‌کنند.
چه خودروساز چه شرکت داروسازی یا هر کسبه‌ای که برای نیازهای کیفی، ترجیحات و حقوق مصرف‌کنندگانش ارزش قائل نشود، نمی‌تواند مدت زیادی در یک بازار آزاد باقی بماند زیرا مشتریانش برای خرید باز نمی‌گردند.

🖌 پس، بازار برای بازیگران خود این اجبار و انگیزه را ایجاد می‌کند که خود را در جای دیگران بگذارند و از زاویه آنها نگاه کنند و به خاطر سود و بقای خود، ارزش‌ها و ترجیحات دیگران را در نظر بگیرند.

به همین دلایل، بازارها راه حل و جایگزین خشونت هستند. بازارها ما را اجتماعی می‌کنند و به ما یادآوری و دیکته می‌کنند که دیگران نیز اهمیت دارند .

و باز به همین دلایل، بازارها ما را به اخلاقی بودن ناگزیر می‌کنند و عادت می‌دهند .
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما